a HUMANROBOT kollektíva blogja

Magic Monday by humanrobot

Maximalizmusról

2016. december 13. - humanrobot

A maximalista vezető a saját és a kollegái munkájával és viselkedésével szemben is folyamatosan teljesíthetetlen elvárásokat támaszt. Ezért mindig elégedetlen. Mivel minden téren tökéleteset akar alkotni – tehát nem priorizál, azaz nem jelöli meg az egyetlen legfontosabb vetületét a tevékenységnek – voltaképpen soha nem tud száz százalékot teljesíteni.

8678127919_4460687f4a_z.jpg

Fotó: Flickr.com

Nyelvi kitérő: sokszor használjuk nyelvi eszközként az „egyik kedvenc filmem” vagy az „egyik kedvenc ételem” annak akaratlan kifejezésére is, hogy voltaképpen nem merjük kimondani, melyik a kedvenc filmünk vagy kedvenc ételünk. Mintha bármiféle sorsfordító következménye lenne annak, ha letesszük a garast a Brian élete vagy a rántott hús mellett. Az ’egyik’ határozatlan névmás éppen a ’kedvenc’ jelző erejét öli meg. Neked vannak-e mindennapi rutinná vált hasonló szófordulataid?

A maximalista vezetők számára a száz-százalék-érzés akkor jön el, amikor elérik a végkimerülést és már nincsen további erejük a saját (és esetenként a környezetük) kizsigerelésére. Ilyen módon maga a tevékenység végzése a céljuk, és nem az eredetileg megjelölt cél elérése. A maximalista vezető tehát valójában kívülről vezérelt ember. Bár elvárásait a saját mércéje szerint alakítja és fogalmazza meg, mégsem tud kilátni a keretből, nem tud a hosszabb távú eredmények, a dolgok magasabb értelme szerint dolgozni. megterhelő és kimerítő. Nem lévén képes megfékezni saját, minden részletet átható igyekezetét, éppen ezért nem képes eljutni a feladat befejezéséig vagy befejeztetéséig. Kicsit azokra a futballcsapatokra emlékeztetnek, akik 70 percen keresztül tökéletesen játszanak, aztán kikapnak 3:0-ra, mert a mérkőzés maradék idejére már elfogy az erejük vagy képtelenek a lényegre fókuszálni: a mérkőzés megnyerésére – akár hibákkal, akár kapott gólokkal is.

Sok szervezetben a vezetők kiválasztásának alapja a korábbi szakmai teljesítmény. Ezekben a rendszerekben a legigyekvőbb, legprecízebb, legfáradhatatlanabb emberekből válnak vezetők. Ezek a tulajdonságok bár fontos értékek, a vezetői munka sikeréhez indirekt módon járulnak hozzá. Kincs, ha egy vezető fáradhatatlan, ám ez a hajlam akkor válik vezetői erénnyé, ha ő maga tisztában van azzal, hogy az általa vezetett emberek akkor is nagyon értékes tagjai a közösségnek, ha nem mindegyikük fáradhatatlan. Kifejezetten a bölcsesség vagy az önismeret eredményének mondhatjuk azt a belátást, hogy tudják, ők maguk mitől fáradhatatlanok vagy mitől regenerálódnak.
A gépek – melyek ugyebár összehasonlíthatatlanul primitívebb objektumok az emberhez képest, ráadásul nincsenek érzéseik – működése során létezik egy optimális üzemi szint, fordulatszám. Sok esetben a gyártók megjelölnek egy úgynevezett piros sávot, melyben csak rövid ideig dolgozhat a gép, ellenkező esetben jóvátehetetlen károsodást szenved. Talán az ember sincsen ezzel másként. Lehetetlen folyamatosan csúcson tartani a teljesítményt. Nemcsak ábránd, de egyenesen káros is mindig hasznosan tölteni az időt.

Nincsen 100% feletti teljesítmény

Szükséges egy úgynevezett pufferzónát tartani, azaz helyet hagyni, erőforrást tartalékolni a nemvárt helyzetekre. Ügyfeleink közül sokan büszkék arra, hogy tökéletes munkát tudnak végezni. Csak később teszik hozzá, hogy ehhez arra van szükségük, hogy a körülmények is tökéletesek legyenek. Ha azonban közbe jön egy újabb feladat, egy megbetegedés, vagy elromlik egy gép, akkor mi lesz a teljesítéssel? Ezek a helyzetek hívhatják fel a figyelmet arra, hogy korábban elmaradt egy olyan minimumszint megjelölése, mely alá semmilyen körülmények között nem eshet a teljesítmény. Amikor elmarad a 100%, akkor mutatja meg a szervezet az igazi arcát. Felelősöket keres vagy a hiba forrását? Kik körében keresi a felelősöket? Hogyan dolgoznak az emberek: hogy elkerüljék a felelősségre vonást vagy a rendszert folyamatosan javítani akaró szándékkal?

Köss megállapodást magaddal és a többiekkel!
Egészen biztosan igazat mondasz akkor, amikor azt állítod, hogy nagyon gyors vagy kimagaslóan precíz munkát tudsz végezni. Gondold azonban végig, mi szükséges ehhez. Milyen feltételei vannak a gyorsaságodnak vagy a precizitásodnak? Ha ezt sikerült tisztáznod, akkor köthetsz egy megállapodást önmagaddal és a külvilággal is, mely nagyjából ilyen: „én precíz pénzügyi kimutatást fogok produkálni, ha az elkövetkező három napban senki nem szakít meg engem a munkában”.

Ligeti György

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is! Hírek, érdekességek, vélemények a munka világából. Mert az ébren töltött időnk 2/3-át egy munkahelyen töltjük...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmonday.blog.hu/api/trackback/id/tr9612044295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása