a HUMANROBOT kollektíva blogja

Magic Monday by humanrobot

Space Awareness Tréning

2017. március 03. - humanrobot

A szervezetfejlesztés sokszor adaptál módszereket a művészet területéről, mivel a művészeti alkotás sokszor csoportos tevékenység, így az ott hasznos megoldások termékenyek lehetnek a cégek világában is. Egyébként pedig, egy szervezetet egyes emberek alkotnak, akiknek intellektusa, teste és szelleme van, melyek mindegyikére hatást gyakorol a zene, a kép, a hang, a mozgás.

kortars_tanc_2.jpg

A kortárs tánccsoportok körében alkalmazott „tértudatosság” (space awareness) bemelegítő-gyakorlat lényege, hogy a csoport tagjai szavak nélkül, tehát a verbalitáson túl ráérezzenek egymásra, valamint feltérképezzék azt a teret, ahol később táncolni fognak. A szervezetfejlesztés során kiválóan alkalmazható multifunkcionális eszközre lelhet a szakember. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb szabályokat, majd néhány lehetséges felhasználási területet.

Szabályok, keretek

A csoport tagjai szabadon bejárják a teret, senki nem szól egyetlen szót senkihez. Amikor valamelyik csoporttag elkezd gyorsítani, a többieknek is gyorsítaniuk kell, amikor valaki (bármelyik csoporttag) lassít, akkor lassítaniuk kell. A lényeg tehát: a csoporttagoknak alkalmazkodniuk kell egymáshoz és figyelniük egymást, ezen keresztül természetesen önmagukat is.

Döntő, hogy a résztvevők  meghallgassák a csoportvezetőt, és visszajelezzék, hogy értik a feladatot. Mivel a gyakorlat szíve, hogy mindenki csöndben van, tehát a kommunikáció a verbalitáson túl zajlik, ezért meg kell jelölni egy pontot, amikortól csak a csoportvezető szólalhat meg, a résztvevők nem. Fontos, hogy a klíma az első perctől kezdve egyértelművé tegye azt, hogy ezt a szabályt be kell tartani, ellenkező esetben devalválódik a gyakorlat, így hatóereje is csökken.

Amikor már rutinná válik a teret betöltő járkálás, akkor a csoport vezetője felszólítást ad arra, hogy a csoport tagjai ítéljék meg a mozgás sebesség-szintjét: a csoporttagok közül egyvalaki megtippelheti, hogy milyen sebességgel mozog a társaság. Ezt is kizárólag a tréner "szint!" felkiáltására teheti meg és fontos, hogy egyvalaki szólalhat meg.

Követés: a csoporttagok követhetik egymást egészen közelről és egészen távolról is, utánozhatják egymás mozdulatát. Így tehát a terem egyik végében az egyik résztvevő úgy dönt, hogy a terem másik végében mozgó társának tempóját, mozdulatait követi. Amikor a résztvevők már hozzászoktak a gyakorlat ezen elemeihez, rutint szereztek az alapokban, a továbblépés lehetősége az, hogy a párosok között keletkezett úgynevezett "kaput" valaki észreveszi és azon átfut.

A gyakorlatot csak a csoportvezető zárhatja le. Amikor azt mondja, hogy "egy, kettő, három", akkor – az el nem hangzó – "négy"-re a csoport minden tagjának egyszerre meg kell állnia és egyszerre tapsolnia egyet.

Lehetséges felhasználási területek

A sebességszint megítélése természetesen szubjektív dolog. Bármelyik csoporttag megszólalhat és mondhatja, hogy a jelenlegi sebesség 30 000 vagy 0,05. Teljesen mindegy, hogy milyen számot mond, hiszen nincsen semmiféle mértékegység, hiányoznak a kapaszkodók. A gyakorlat hatása e téren az absztrakciós készség fejlesztése lehet, amennyiben a résztvevők kénytelenek kilépni a hétköznapi fogalmi világból elhagyva a kilométer-per-óra és hasonló mértékeket.

A csoporttagoknak fokozottan figyelniük kell egymásra, hiszen a tréner felszólítását követően csak egyetlen ember szólalhat meg. Fontos kérdés, hogy ki meri elvállalni a tippelést. Lényeges, hogy a csoport többi tagja rendelkezik-e annyi önfegyelemmel, hogy nem helyesbíti a megszólaló csoporttagot, bármit is gondoljon a csoport sebességszintjéről.

A csoporttagoknak nagyon erősen kell figyelniük egymásra. Ez mindenki számára evidens, s már ez a figyelem is jelentős fejlesztőerővel bír. Szubliminális szinten azonban a résztvevők önmagukat is megfigyelik, sőt anélkül vonnak le következtetéseket saját viselkedésükről és felmerülő gondolataikról-érzéseikről, hogy annak különösebben tudatában lennének. A gyakorlat fejlesztőereje abban áll, hogy noha minden csoporttag a „többieket” figyeli meg, valójában ő maga is a „többiek” – a másik csoporttag számára. Így kerülhet harmóniába egymással a csoport és az egyén, a csoportcélok és az egyéni célok.

A gyakorlat legalább fél órás, tehát nem pusztán egy átmozgató-bemelegítő elem. A csoportvezetőt kiemelt pozícióba helyezi: csak ő szólalhat meg, ő dönthet arról, mikor mi történik, neki nem kell részt vennie a mozgásban és kívülről, a tér bármely pontjáról figyelheti a csoportot. Ennek a pozíciónak az ára természetesen az, hogy vele visszaélni nem szabad, kizárólag az előre, közösen kijelölt és elfogadott csoportcélok elérése érdekében történhet minden. Bármi, ami e keretek közül kilóg, már a csoport manipulálásának számít.

 

Ligeti György - szervezetfejlesztő, HumanRobot

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is! Hírek, érdekességek, vélemények a munka világából.

 

 

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmonday.blog.hu/api/trackback/id/tr1912307797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása