a HUMANROBOT kollektíva blogja

Magic Monday by humanrobot

A posta: szolgáltatás vagy hivatal?

2017. május 02. - humanrobot

Köztudomású, hogy a Magyar (állami) Posta (cég) sokszor elmulaszt olyan levelet kézbesíteni, ami pedig igen fontos volna a címzettnek. Köztudomású az is, hogy a hatóságok (rendőrség, adóhivatal stb.) úgy tekinti az át nem vett levélre, mintha a címzett mégis átvette volna. Kaffkai a dolog. Nézzük meg közelebbről, milyen társadalmi és szervezeti üzenete van e jelenségnek!

postalada.jpg

A postás borravalót vár. Ha nem kap, legközelebb nem csenget a hivatalos levéllel, csak egy értesítőt dob be. Ő tudja a legjobban, micsoda macera a postahivatalban átvenni a küldeményt. Ha nem adunk borravaló(nak szemérmesen elnevezett korrupciós juttatást), nagyon nehéz helyzetbe hozzuk a postást, mert az ő bérszintje eleve úgy van kalkulálva, hogy az ügyfél majd úgyis valamicskét a zsebébe csúsztat. Ehelyett akár az a megoldás is létezhet, hogy a kézbesítők összefognak egy tisztességesebb bért követelve, rádöbbenve arra, hogy ha ezt nem teszik, mindannyian alamizsnáért kuncsorgó, kistrükkökkel (vissza)élő jobbágyok maradnak.

A rendszer üzemeltetői mindössze arról nem akarnak tudomást venni, hogy a postai díjjal már megfizettük a szolgáltatás árát, no meg ez a remek vállalat egyébként mindannyiunk adóforintjaiból üzemel. Szinte versenytárs nélkül.

Amikor tehát a munkaerőhiányra rácsodálkozunk, akkor az adott gazdaság társadalmi környezetét is elemzés tárgyává kell tennünk. Arról a helyről, ahol rendre a kisemberen csattan az ostor és leginkább ő számíthat arra, hogy elviselje az események (negatív) következményeit, a kisember menekülni fog. Csak utólag csapkodjuk a homlokunkat, hogy a kisember egyben a munkavállaló. Ha pedig marad, munkáját ímmel-ámmal végzi, hiszen ezt a mintát kapja az arcába örökké. Minek legyen tisztességes, “úgyis kiterítik”.

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmonday.blog.hu/api/trackback/id/tr4412474079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.05.02. 18:34:46

A posta olyan, mint a kórházak, a kisember csak fizet, aztán pórul jár...
süti beállítások módosítása