a HUMANROBOT kollektíva blogja

Magic Monday by humanrobot

Nézzetek már utána ennek... (néhány szót a meeting-kultúráról)

2016. október 12. - humanrobot

Nagyon sok meetingen merülnek fel olyan feladatok, melyek megoldásához további információra van szükség. A rizikókedvelőbb vezetők szívesen behasalnak valamit, talán önmaguk előtt is palástolva, hogy nem tudják a választ. Mások inkább megkérik a kollegákat, hogy nézzenek utána az adott dolognak... Milyen hatásfokkal teszik ezt?

Amikor arra kéri a vezető a kollegáit, hogy 

 "nézzetek már utána ennek",

akkor számos problémára ráirányítja a megfigyelő fókuszát. A legfontosabb kérdés az, hogy egészen pontosan kinek a felelőssége az utánanézés. A többes szám ugyanis remek lehetőséget teremt arra, hogy senki ne érezze igazán magáénak a feladatot. Nagyon komoly munkavállalói kurázsi kell ahhoz, hogy egy ilyen felkérést individualizálva az érintettek egymás között kijelöljék, ki az információszerző kalandozás gazdája.

Nem tisztázott határidők és sikerkritériumok övezik általában az ilyen jellegű felkéréseket. Látva olykor, hogy nem minden érintett jegyzetel a meetingen, azt szoktam javasolni ügyfeleimnek, hogy kérdezzék meg a meeting végén az érintettektől, hogy ők hogyan értelmezték a feladatot. Minek is kell pontosan utánamenniük? Hogyan? És mikorra?

8293204892_11b2215045_m.jpg

Kiderül, hogy a "nézzetek már utána" kérés önmagában teljesíthetetlen, mert nincsen megadva, hogy mikorra, sokszor nem tisztázott, hogy minek kell utánamenni, esetenként az sem, hogy mi a célja ennek a kutatómunkának.

Végül, még mielőtt bárki ítélkezni gondolna a feladatot picit felhősebben-ködösebben kiadni szándékozó vezető felett, gondoljon arra, hogy hány és hány millió tétel van mindenki ToDo-listájában. A vezetőjében is. Ki a fene képes mindet megcsinálni? Ráadásul határidőre! Ehelyett érdemes priorizálni: a vezetőnek döntenie kell, hogy tényleg olyan fontos-e az adott utánanézendő, hogy abból, egy szub-projektet csináljon. Simán lehet, hogy az egész kiejthető a léghajóból, hogy maradjon hely a valóban fontos feladatoknak. Határidővel, felelőssel, sikerkritériummal!

Ligeti György

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is! Hírek, érdekességek, vélemények a munka világából.

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmonday.blog.hu/api/trackback/id/tr4411798581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása