a HUMANROBOT kollektíva blogja

Magic Monday by humanrobot

Egy gondolat a menekültekről

2016. november 17. - humanrobot

Az emberek folyamatosan mozgásban vannak. Az emberi faj egésze maga Afrikából származik (lásd „recent african orogin (RAO) hipotézis) és terjedt el bolygónkon. A „bevándorló”, a „migráns” vagy a „menekült” kifejezés pusztán azért létezhet tehát, mert különböző embercsoportok (államok, népek, birodalmak) vonalat húztak meg a térképen, melyet országhatárnak neveztek el. Az országhatárokról a politikai erőviszonyok döntenek, semmi más.

ang_utazik.jpg

Kép: LittnerBudapest

Az emberek folyamatosan mozgásban vannak. A szomszéd utcába, a szomszéd városba vagy akár a határon túlra ingázó emberek egyike sem a saját otthonában végzi a munkáját. A külföldi tanulás ösztönzése, a mindenkorinál nyüzsgőbb turizmus, az áruk (laptop), szolgáltatások (digitális szállásfoglalás) és kulturális termékek (karate) folyamatos és sokszor kontinenseken átívelő mozgása is ennek lenyomata.

Az emberek folyamatosan mozgásban vannak, ennek a jelenségnek a talaján alakult ki a világ legerősebb és leginnovatívabb gazdasága, az Egyesült Államoké. A menedzserek mintaképének tekintett Steve Jobs szülei szíriai és örmény származásúak voltak, a Ford és a Chrysler autógyárak korábbi vezetője, Lee Lacocca olasz, a világ jelenleg talán legerősebb márkájának számító Google-nak egyik alapító tulajdonosa Sergey Mikhaylovich Brin: orosz.

Az emberek folyamatosan mozgásban vannak, a legtöbben valószínűleg nem önszántukból. A háborús pusztítás, a nők és gyerekek elleni erőszak, a sokszor kibírhatatlan klimatikus viszonyok, a szegénység vagy a vallási fundamentalizmus mind taszítóerőként jelentkezik, míg a kiváló klíma (ilyen Magyarországé is), a biztonság és a tisztes megélhetés lehetősége vonzerőként.

Nem elvárható egyetlen szervezettől sem, hogy bárkit is szívjóságból vagy szánalomból alkalmazzon, az azonban igen, hogy egyenlő esélyt adjon minden potenciális munkavállalónak. Ha pedig a vállalatok olyan időket élnek, amikor jelentős munkaerő-hiány van, kifejezetten érdekük összefogni olyan társadalmi-politikai-jogi környezet kikényszerítéséért, mely lehetőséget ad a dolgozni, alkotni, családot eltartani akaró embereknek a munkapiacon – érkezzenek a Földgolyó bármely sarkából is.

Olyan embercsoportoknak is esélyt kell biztosítani a munkahelyi beilleszkedésre, akikkel korábban nem találkoztál.

Ligeti György

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is! Hírek, érdekességek, vélemények a munka világából. Mert az ébren töltött időnk 2/3-át egy munkahelyen töltjük...

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmonday.blog.hu/api/trackback/id/tr2511968303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása